Avsnitt 23: Antibiotikaresistens och pandemier

Nu kan du lyssna på det tjugotredje avsnittet av “I Krig och Fred”. I detta avsnitt hör du när jag pratar med Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten om antibiotikaresistens och pandemier. Under samtalet pratar vi om alltifrån vad antibiotika är för något och hur det fungerar till vad som menas med den postantibiotiska eran och vad den skulle kunna få för konsekvenser. Vi pratar även om vilken typ av sjukdom som har störst risk att utvecklas till en pandemi.

Anders Tegnell är avdelningschef på avdelningen för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten.

I slutet av avsnittet ger Anders ett lästips och ett filmtips och dessa hittar du nedan:

Michael Crichton

Outbreak

Avsnitt 22: Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten

Nu kan du lyssna på det tjugoandra avsnittet av “I Krig och Fred”. I detta avsnitt hör du när jag pratar med Gunnar Karlson som är chef för den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST). Under samtalet pratar vi om alltifrån vilka hot som Gunnar anser är de största säkerhetshoten mot Sverige just nu, till att prata om och reda ut vad en underrättelsetjänst respektive en säkerhetstjänst ägnar sig åt egentligen. Vi tittar även bakåt i historien och pratar om när och hur de moderna underrättelsetjänsterna kom till, och vilka historiska exempel det finns på lyckade underrättelseoperationer.

I slutet av samtalet nämns en skrift som gavs ut i samband med MUST:s hundraårsjubileum och den hittar man här. Gunnar nämner också att MUST ger ut en årsredovisning som kan vara intressant att läsa och årsredovisningen för 2015 hittar man här. I somras medverkade han också i ett intressant seminarium om underrättelsefrågor i Axess TV och det programmet kan man se här. Gunnar har också medverkat i Ekots lördagsintervju i mars 2015 och den intervjun kan man höra här.